Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Světový týden kojení končí, ve Vítkovické nemocnici v Ostravě ale kojení podporují celoročně

7.8.2018

„Kojení: Nadace života.“ Tak zněl oficiální slogan letošního Světového týdne kojení, který končí právě dnes, v úterý 7. srpna. Vyhlašuje se každoročně, aby upozornil, jak je kojení významnou devizou do života dítěte. Kojení dlouhodobě podporuje také Vítkovická nemocnice v Ostravě, člen skupiny AGEL, která provozuje také vlastní laktační poradnu. Ta je maminkám k dispozici celoročně, a to dokonce 24 hodin denně.

„Mateřské mléko je nenahraditelnou součástí výživy novorozeného dítěte. Kromě všech důležitých látek, které mléko obsahuje, se kojením vytváří také velmi důležitý fyzický kontakt mezi maminkou a dítětem. Dítě při kojení vnímá matčino srdíčko, cítí klid a bezpečí,“ vysvětluje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že je prokázáno, že kojené děti mívají lepší fyzický vývoj i imunitu, a v pozdějším věku dosahují lepších výsledků v inteligenčních testech. Kojení je podle něj navíc i o vztahu mezi matkou a dítětem.

„Výlučné kojení mateřským mlékem doporučuji do šestého měsíce dítěte. Pak je již kombinováno i s jinou stravou. Kdy dítě definitivně odstavit od matčina prsu je pak už spíše na rozhodnutí rodičů, horní hranice není omezená,“ doplnil primář Jan Boženský.

Vítkovická nemocnice pro podporu kojení zřídila již před 13 lety laktační poradnu, která poskytuje konzultace a poradenství pro všechny ženy, které se na kojení připravují, anebo již kojí.

„V případě problémů umí zkušené poradkyně určit, zda stačí maminky naučit správnou techniku kojení, anebo jestli je potřeba dalšího zásahu lékaře. V některých případech mohou sestřičky doporučit i nejrůznější formu podpory laktace, jako například protektivní kloboučky, které mohou maminky využít a usnadní jim kojení,“ vysvětlil primář Jan Boženský.

Laktační poradkyně jsou k dispozici maminkám denně od 7 do 19 hodin na telefonním čísle 602 763 499, a po dobu 24 hodin lze jakýkoliv vzniklý problém také konzultovat na telefonním čísle 595 633 540. Maminkám radí zkušené sestřičky novorozeneckého oddělení a telefonické poradenství je zcela zdarma.

Například v loňském roce poradnu kontaktovalo téměř 100 žen osobně, telefonickou konzultaci pak využilo přes 700 maminek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: