Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Zanedbané záněty dýchacích cest u dětí mohou způsobit závažné komplikace, varují specialisté Vítkovické nemocnice

15.5.2018

Odstranění nosohltanové mandle, odborně nazývané jako adenotomie, patří u dětí k nejčastěji prováděným chirurgickým zákrokům. Jak upozorňují odborníci z Vítkovické nemocnice v Ostravě, zákrok nepomáhá pouze u dětí trpících zhoršenou nosní průchodností či opakovanými záněty dýchacích cest. Ačkoliv vzácně, může být indikací k operaci také syndrom spánkové apnoe či noční pomočování dětí. Pokud rodič u svého dítěte pozoruje dlouhodobé problémy, neměl by oddalovat návštěvu specializovaného ORL pracoviště, neboť zanedbání může způsobit dlouhodobé a hůře řešitelné zdravotní potíže.

„Děti se zvětšenou nosohltanovou mandlí a eventuálně i se zvětšenými patrovými mandlemi trpí mimo jiné také spánkovou apnoí, což je poměrně vážná porucha spánku. Pacient při ní v podstatě přestává na několik sekund dýchat. Tyto děti mnohem častěji trpí nočním pomočováním, což se vysvětluje vyšším tlakem na močový měchýř. Zvýšený nitrobřišní tlak je způsoben zhoršenou průchodností horních dýchacích cest. Dalším faktorem může být zhoršená schopnost probuzení dítěte v důsledku špatné kvality nočního spánku,“ vysvětluje primář ORL oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Libor Jeřábek, Ph.D., MBA, proč se syndrom spánkové apnoe u dětí řeší adenotomií a někdy také částečným či úplným odstranění patrových mandlí.

Noční pomočování i syndrom spánkové apnoe u dětí je však poměrně vzácnou indikací k provedení zákroku. Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě tvoří tito pacienti pouze necelých pět procent případů z celkovém počtu provedených operací. „Nejčastěji k nám na zákrok přicházejí děti, které trpí zhoršenou nosní průchodností a opakovanými záněty dýchacích cest. Při opakovaných infekcích může dojít k trvalému zbytnění nosní mandle a zvětšená mandle pak způsobuje potíže jako je „ucpaný“ nos, chrápání, ale i vážnější stavy jako zástavy dechu ve spánku. Pokud je problém vleklý, může dojít i k rozvoji plochého hrudníku a kulatých zad, nebo k rozvoji infekčního ložiska, které vyvolává časté středoušní záněty, angíny, tvorbu hlenu ve středním uchu a nedoslýchavost. Přidává se špatný spánek vedoucí k únavě a dítě může špatně prospívat,“ uvádí MUDr. Libor Jeřábek, Ph.D., MBA.

Pokud rodič u svého dítěte pozoruje dlouhodobé problémy, neměl by oddalovat návštěvu specializovaného ORL pracoviště. „Vyšetření na podezření zvětšené nosní mandle provádíme pomocí endoskopie nosní dutiny a nosohltanu, která stanoví nález jednoznačně. Jiné možnosti léčby než operace bohužel nejsou,“ říká primář Jeřábek a varuje, že oddalování zákroku může vést k poruše dýchání, sluchu či k nepříznivému vývoji hrudníku i páteře.

„Někteří rodiče mají ze zákroku trauma ještě ze svého dětství. Dnes je ale medicína zcela jinde než v 80. či 90. letech a není vůbec nutné mít z operace obavy. Pokud je vše v pořádku, může být dítě druhý den po zákroku propuštěno do domácího ošetřování,“ upřesňuje primář Jeřábek a doplňuje, že jednou z mála komplikací, která může při adenotomii nastat, je krvácení. „Na našem pracovišti jsme ale hrdi na to, že jsme během posledních několika let žádný případ pooperačního krvácení nezaznamenali.“

Rodiče, kteří mají u svých dětí podezření na zvětšení nosní mandle, se mohou obrátit také rovnou na specialisty Vítkovické nemocnice v Ostravě. K vyšetření je možné se objednat na telefonním čísle ORL ambulance 595 633 573.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: