Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jednadvacet nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců ve Vítkovické nemocnici

3.5.2018

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí získalo dětské oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě, která patří do skupiny AGEL. Celkem 21 nových monitorů dechu v celkové hodnotě přesahující 62 tisíc korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka.

Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte. Hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší) a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc zdravotnického personálu nebo rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ míní primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

Dětské oddělení Vítkovické nemocnice spolupracuje s Nadací Křižovatka již 21 let. „Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé republice,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka. Nákup monitorů do Vítkovické nemocnice financovaly společnosti České dráhy, Maxion Wheels Czech, Globus Ostrava a Emitex.

 „Rád bych touto cestou poděkoval Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám, které přes nadaci monitory darovaly. Zachrání tak život nejednomu dítěti,“ uzavírá primář MUDr. Jan Boženský.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: