Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Dvacet nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců ve Vítkovické nemocnici

1.8.2017

Dětské oddělení Vítkovické nemocnice získalo od Nadace Křižovatka celkem nových 20 monitorů dechu, a to v celkové hodnotě téměř 60 tisíc korun. Přístroje, které nemocnice rodičům také zapůjčuje domů, chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí (zkráceně SIDS - z angl. Sudden infant death syndrome).

Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte a hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší) a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc zdravotnického personálu nebo rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ míní primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský.

Dětské oddělení Vítkovické nemocnice spolupracuje s Nadací Křižovatka již 20 let. „Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka. Nákup monitorů do Vítkovické nemocnice financovaly společnosti Maxion Wheels Czech, Innogy Energies, EMITEX products, MTM Transport a KADAMO.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: