Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ve Vítkovické nemocnici zájemcům poradí, jak si správně mýt ruce

3.5.2017

Zájemci z Ostravy a okolí mohou v pátek 5. května zavítat na zajímavou osvětovou akci pro dospělé i děti. Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL, pořádá v rámci oslav Světového dne hygieny rukou vzdělávací akci pro širokou veřejnost, zaměřenou na mytí a dezinfekci rukou. V prostorách nemocnice budou zdravotníci zájemcům předvádět správné mytí rukou a také šířit osvětu ohledně rizika přenosu infekcí.

Cílem osvětové akce je připomenout široké veřejnosti nutnost hygieny rukou, předvést a vysvětlit správnou techniku mytí i objasnit, kdy je potřeba ruce umývat. Akce je přitom pojata výrazně prakticky. Pro příchozí budou připravena stanoviště určená k mytí rukou a k dispozici bude i speciální UV lampa, která správnost umytí rukou prokazatelně zkontroluje.

„Většina lidí si myslí, že výuku správné hygieny potřebují pouze děti. To je ale velký omyl. Drtivá většina lidí si myje ruce nedostatečně důkladně a navíc mnozí si nemyjí ruce vždy, kdy by měli. Ruce je potřeba zejména umývat po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku,“ vyjmenovává Bc. Radek Mikšík, ústavní hygienik Vítkovické nemocnice, s tím, že ruce je potřeba mýt nejen na dlaních, ale i shora a mezi prsty, což jsou nejčastěji opomíjená místa. Hygienu rukou bychom přitom měli vyžadovat nejen sami od sebe a svých dětí, ale například i od zdravotnického personálu, který s námi přichází do kontaktu.

Správná hygiena rukou může zamezit přenosu žloutenky nebo například infekčního průjmu, nevyjímaje každoročních cestovatelských průjmů typických pro pobyty na zahraničních dovolených. „Typickými chorobami nemytých rukou jsou virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce, které mohou mít mnohdy vážné následky. Prevence je přitom poměrně jednoduchá – mytí rukou. To je ale potřeba provádět správně a dostatečně často,“ dodává Radek Mikšík.

Zájemci o osvětu v hygieně rukou z řad dětí i dospělých mohou přicházet do Vítkovické nemocnice v pátek 5. května od 9 do 11:30 hodin, a to konkrétně do přízemí pavilonu I. Akce je pro všechny zájemce zdarma a kromě osvěty v hygieně rukou zahrne například i bezplatné měření krevního tlaku.

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: