Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jestli máte čas a chuť, pojďte do toho s námi, vyzývá mladá dobrovolnice Vítkovické nemocnice

15.3.2017

Ačkoliv je pětadvacetiletá Denisa Porubková až z Brumovic u Opavy, pravidelně ji zastihnete i na oddělení následné péče Vítkovické nemocnice v Ostravě. Právě zde totiž tráví svůj volný čas jako dobrovolnice u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, se kterými si povídá nebo jim jen naslouchá. Dobrovolnické práci v nemocnici se prostřednictvím mezinárodní organizace ADRA věnuje mladá administrativní pracovnice teprve pár měsíců. Dobrovolnictví v jiných oblastech, například jako doučovatelka, už ale obětuje svůj čas řadu let. V nemocnici přitom původně zvažovala práci s dětmi, nakonec však nedá dopustit na seniory.

„Pomáhat lze finančně i materiálně, ovšem to skutečně nejcennější, co můžeme druhým dát, je náš čas. Proto se snažíme stále nacházet nové dobrovolníky pro činnost s dlouhodobě hospitalizovanými pacienty, kteří si jejich prostřednictvím odpočinou od stereotypu v nemocnici a na chvíli zapomenou na své obtíže,“ říká koordinátorka dobrovolníků ve Vítkovické nemocnici Pavla Putková z dobrovolnické organizace ADRA s tím, že v současné chvíli dochází na oddělení následné péče Vítkovické nemocnice pravidelně celkem 6 dobrovolníků. „Budeme rádi, pokud bude zájemců o dobrovolnickou práci více. Uplatnění rozhodně najdou a jistě nebudou litovat několika obětovaných hodin měsíčně,“ doplnila Pavla Putková.

K dobrovolnictví přitom není potřeba žádných speciálních dovedností. Stačí jen zájem a trocha volného času, klidně i nepravidelně. „Pro mě osobně je dobrovolnictví o tom trávit čas s někým, kdo o to opravdu stojí. Není to o ničem jiném, než darovat jen trochu času, radosti, porozumění. Je to o lidech, kteří ne vždy mají někoho, kdo by je vyslechl nebo s nimi alespoň chvíli pobyl,“ vysvětluje dobrovolnice Denisa Porubková a dodává, že obětovat pár hodin měsíčně rozhodně stojí za to: „To, že někomu udělám radost pouze svou přítomností, mě naplňuje pocitem štěstí a také je to částečně mým smyslem života. Pokud někomu pomůžu jen tím, že daruji pár hodin, stojí to za to. Je škoda, že je nás tak málo.“

A co Denisu na práci s pacienty nejvíce baví? „Nejvíce mě baví poslouchat příběhy. Je opravdu zajímavé poslouchat cizí životní příběhy. Každý má svůj životní příběh jiný - někdy smutný, někdy veselý, ale pokaždé jedinečný. A taky není nad ten pocit, kdy se na vás někdo usměje jenom za to, že tady jste,“ říká mladá dobrovolnice.

Individuální návštěvy dobrovolníků však nejsou na oddělení následné péče Vítkovické nemocnice jedinou aktivitou dobrovolnické organizace. Od loňského roku zde funguje také projekt „SetKavárna“, v jehož rámci nabízejí dobrovolníci pacientům kávu a popovídání ve skupince pacientů či jejich návštěv. Jednou z dobrovolnic, která se tomuto projektu věnuje je Romana Tatíčková, která do Vítkovické nemocnice dochází téměř dva roky.

„V rámci SetKavárny vždy obejdeme jednotlivé pokoje a pozveme pacienty na společnou kávu, čokoládu nebo čaj. Smyslem ale samozřejmě není jen samotný šálek nápoje. Projekt by měl především podpořit komunikaci pacientů, zajistit zpestření jejich pobytu v nemocnici a umožnit příjemné setkávání pacientů mezi sebou navzájem,“ uzavírá Mgr. Romana Tatíčková.

Lidé, kteří by měli zájem posílit řady dobrovolníků na oddělení následné péče ve Vítkovické nemocnici, se mohou obrátit přímo na Dobrovolnické centrum ADRA v Ostravě na Jiráskově náměstí 1439/4, které nábor zájemců zajišťuje, případně na koordinátora dobrovolníků Mgr. Zuzanu Kuperovou (zuzana.kuperova@adra.cz). Pohovory pro zájemce probíhají vždy první středu v měsíci od 13 do 17 hodin.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: