Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Tropický konec prázdnin může být rizikový především pro děti, varují zdravotníci Vítkovické nemocnice

25.8.2016

Poslední tropické dny, které nyní prožíváme, jsou zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné, seniory a děti. Ještě vyšší zátěž než tropické počasí znamenají pro lidský organismus následné výkyvy teplot, jako prudší ochlazení a změny atmosférického tlaku, které mají přijít po víkendu. Především maminky by tak měly v těchto dnech dbát na dostatečný pitný režim svých dětí, aby předešly následným potížím, radí lékaři Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL.

S příchodem vlny tropů zaznamenávají na dětském oddělení Vítkovické nemocnice pravidelně nárůst pacientů. Přicházejí desítky dětí se zvracením, ale i křečemi či dokonce bezvědomím v důsledku veder a nedostatečného pitného režimu. „V létě se každý z nás musí adaptovat na změnu teploty. U menších dětí ale tento proces probíhá hůře, a tak jsou daleko více ohroženy úpalem či úžehem. Dětské tělo navíc daleko rychleji ztrácí tekutiny a je také na ztrátu tekutin citlivější, v důsledku čehož u nich i dříve přicházejí zdravotní potíže spojené s dehydratací,“ varuje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že spolu s tekutinami tělo v létě ztrácí i důležité minerály, které je v tomto ročním období potřebné doplňovat minerálkami či iontovými nápoji.

Vhodné je přitom zavést komplexní režimová opatření, která kromě zvýšeného příjmu tekutin bohatých na minerály zahrnou i omezení pobytu venku. A pokud už pobyt na slunci přeci jen zvolíme, mělo by být samozřejmostí krytí hlavy i ramen a také použití kvalitního opalovacího krému s vysokým faktorem. „V tomto směru bychom se mohli inspirovat národy jižních států, které v horkých letních dnech vycházejí ven jen minimálně a pobytu na přímém slunci se zcela vyhýbají,“ říká MUDr. Jan Boženský.

Při dlouhém pobytu na slunci či v přehřátém prostředí v kombinaci s nedostatečným pitným režimem totiž dříve či později přicházejí charakteristické obtíže způsobené dehydratací. „Typickými projevy dehydratace jsou bolesti hlavy, zvracení, později pak dokonce i křeče nebo bezvědomí. Potíže se přitom mohou projevit mnohdy až několik hodin po ukončení pobytu na slunci či v horku, takže je potřeba dbát na dostatečný přísun tekutin i v době, kdy zdaleka žádné obtíže nepozorujeme,“ radí MUDr. Boženský.

Pokud už obtíže ve formě bolestí hlavy či zvracení nastanou, je potřeba okamžitě doplnit pitný režim a pacienta zchladit. „Dítě by mělo být umístěno v chladné místnosti a vhodné jsou studené obklady na čelo nebo i na celé tělo. K pití by měly být podávány vlažné nápoje,“ vyjmenovává MUDr. Boženský s tím, že pokud se však objeví křeče či bezvědomí, je potřeba vydat se okamžitě do nemocnice.

Nejohroženějšími skupinami pro vznik úpalů a úžehů jsou přitom podle primáře předškoláci, u kterých rodiče neodhadnou míru hydratace, nebo také adolescenti, kteří své síly sami přeceňují a na přísun tekutin tolik nedbají. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: