Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice otevřela sportovní ambulanci

17.6.2015

Novou sportovní ambulanci otevřela v těchto dnech Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL. Ambulance je určená sportovcům, a to nejen vrcholovým a výkonnostním, ale i rekreačně sportujícím dospělým, mládeži a dětem. V nové ambulanci trenérům, sportovcům i rodičům sportujících dětí také vysvětlí jak optimalizovat sportovní výkon, předcházet poškození zdraví či úrazům.

„V ambulanci se zaměříme zejména na pravidelné sportovní prohlídky. Její náplní je posouzení zdravotního stavu u sportovce, a to specificky k druhu prováděného sportu s úkolem zjištění základních hodnot výkonnosti a zjištěním rizik možného poškození zdraví,“ říká lékařka sportovní ambulance MUDr. Miroslava Kodajová s tím, že úspěšně absolvovaná základní prohlídka potvrzuje u sportovců možnost pravidelně trénovat a závodit buď v plném rozsahu, nebo s určitým omezením. „Prohlídka je velkým přínosem zejména u dětí, u nichž jsou například pochyby o zdravotní způsobilosti ke zvolené sportovní činnosti," doplnila lékařka.

Ambulance funguje pro všechny, kteří sportují, nebo chtějí se sportem začít a neví jak. Týká se i pacientů s obezitou, plicními nemocemi nebo onemocněním srdce, u kterých lze takto naplánovat jejich pohybové aktivity. Ambulance bude úzce spolupracovat s rehabilitačním oddělením nemocnice. „Vyšetření je možno provést i k  posudku sportovní způsobilosti či jen na požádání, například k doplnění tréninkového programu nebo v  případě různých potíží. Další cílovou skupinou mohou být mladí lidé před nástupem na vysoké školy tělovýchovného zaměření, kteří potřebují k přihlášce potvrzení o zdravotní schopnosti absolvovat toto vyšetření,“ vysvětluje MUDr. Kodajová.

Nedílnou součástí vyšetření je odhalení rizik, které by mohly vést k náhlému úmrtí při sportovní činnosti. Je známo, že sportující děti jsou touto událostí postiženy až 4krát častěji, než děti nesportující. Vyšetření je schopno vyhledat rizikovou populaci a zabránit tak fatálním následkům neadekvátního zatížení sportem. „Vyšetření v ambulanci mohou podstoupit i pacienti, kteří mají občasnou srdeční arytmii, která se projevuje pouze v zátěži a doposud nebyla nikdy zaznamenána,“ uvedla lékařka s tím, že do ambulance může přijít kdokoli, kdo si chce preventivně udělat zátěžový test, aby zjistil, jakou má kondici, a aby se poradil, jak jí zlepšit.

Sportovní ambulance se ve Vítkovické nemocnici nachází v přízemí budovy H4. K vyšetření do ambulance je třeba se předem objednat telefonicky na čísle 595 633 600. Jedná se o službu, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, avšak některé pojišťovny v rámci svých bonusových preventivních programů poskytují na sportovní prohlídky příspěvek, lze tedy požadovat zpětné proplacení.

Přejděte na stránku Sportovní ambulance.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: