Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice připomene Světový týden kojení

31.7.2015

I v letošním roce proběhne v prvním srpnovém týdnu Světový týden kojení, který každoročně vyhlašuje Světová aliance pro podporu kojení (WABA). Pracovníci novorozeneckého oddělení Vítkovické nemocnice, člena skupiny AGEL, které se do akce zapojuje pravidelně již od roku 2003, proto plánují v tomto období rozšířit své poradenství.

„Kromě běžných konzultací a nácviků v oblasti kojení se zaměříme na téma, které je v rámci týdne kojení vyhlášeno pro tento rok, a tím je kojení a práce. Budeme s novopečenými maminkami hovořit o tom, jak je či není možné skloubit kojení s pracovními povinnostmi. A samozřejmě nejen s nimi,“ upřesňuje MUDr. Zuzana Michálková z novorozeneckého oddělení Vítkovické nemocnice.

Světový týden kojení si klade za cíl připomínat, že kojení je jednou z nejpřirozenějších činností každé ženy. Jeho pozitivní vliv na zdravotní stav matky i na zdraví dítěte a jeho budoucí vývoj je nenahraditelný. To si zdravotníci uvědomují a především díky jejich aktivnímu přístupu je možné sledovat i v České republice změnu trendu, jímž je v současné době výhradní kojení po dobu plných šesti měsíců.

„Při kojení vzniká mezi matkou a dítětem unikátní pouto, od něhož se odvíjí vytváření dalších vztahů a začleňování dítěte do společnosti. Přesto je z medicínského hlediska vhodnost kojení vždy nutné posuzovat podle zdravotního stavu případ od případu,“ dodává primář dětského oddělení MUDr. Jan Boženský s tím, že péče o kojící maminky nekončí odchodem z nemocnice s dítětem zpět do kruhu rodiny. Po odchodu z porodnice mají maminky možnost ve Vítkovické nemocnici nepřetržitě konzultovat případné problémy s kojením telefonicky s laktační poradkyní.

Kromě aktivní podpory kojení se novorozenecké oddělení Vítkovické nemocnice může pochlubit také projektem Bezpečná nemocnice. Veškerý personál novorozeneckého oddělení je očkován proti černému kašli, jehož výskyt byl v populaci znovu zaznamenán. Tato nemoc může v krajním případě zapříčinit i smrt dítěte, a proto jsou o nebezpečí černého kašle a o možnostech přeočkování dospělých v nejbližším okolí novorozence informováni i rodiče a další návštěvníci.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: