Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Gastroenterologové Vítkovické nemocnice získali unikátní endoskop

25.5.2015

Zcela nové možnosti přinese Centru péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, unikátní endoskop SpyGlass DS. Lékařům moderní přístroj - nová generace cholangioskopu - za 2,5 milióny korun umožní přesně vyšetřit žlučové cesty a vývod slinivky břišní s dříve nedosažitelnou přesností. Endoskopické pracoviště Vítkovické nemocnice se spolu s pražským IKEM stalo jedním ze dvou pracovišť v České republice, které vlastní tento unikátní optický přístroj. Pomocí nového vybavení byl první pacient ošetřen 8. května.

Před čtyřmi roky získali vítkovičtí gastroenterologové jako jedni z prvních v Česku přístroj SpyGlass, který byl v hodnotě téměř tří miliónů korun financován z grantových prostředků skupiny AGEL. „Jde v podstatě o velice tenký endoskop, jenž se dostal do míst, do kterých se dříve lékaři nikdy nemohli dostat, a to jsou zejména žlučovody a slinivkový vývod. Mohli jsme tak přímo nahlédnout do oblasti zažívacího traktu, které bylo před tím možné zobrazit pouze nepřímo,“ říká primář vítkovického centra MUDr. Ondřej Urban, PhD. Ultratenký endoskop (průměr 3,3 mm) umožňuje přenos barevného obrazu ze žlučových cest a vývodu slinivky břišní na monitor. Přístrojem lze zavádět různé nástroje, například bioptické kleště nebo sondu k drcení kamenů rázovou vlnou.

Na většině pracovišť je možné vyšetřit žlučové cesty pouze nepřímo nástřikem kontrastní látky. Prohlédnout nemocné místo uvnitř žlučovodu nebylo možné. V diagnostice byli lékaři odkázáni na biopsii, což je mikroskopické vyšetřování vzorků tkání vyňatých z těla. Díky novému endoskopu SpyGlass DS je do žlučovodu zaveden katetr, na jehož konci je videokamera, takže to umožňuje lékařům podívat se endoskopicky do žlučovodu. „My tak získáváme reálný barevný obraz celého žlučovodu a můžeme například říct, že tato stenóza je způsobena nádorem, tato stenóza je způsobena zánětem. A podle toho určíme léčbu,“ vysvětlil primář Urban. Podle něj lepší diagnostika onemocnění žlučových cest umožňuje včasný záchyt onemocnění včetně nádorových, a také cílenou léčbu - nově například intraduktální radiofrekvenční ablací, kdy do nádoru lékaři zavedou katetr a aplikují radiofrekvenční energii. „Léčba takových pacientů není tak častá, a proto musí být soustředěny do center s vysokým počtem endoskopických vyšetření žlučových cest, tzv. ERCP. V našem centru provádíme více než 800 ERCP ročně,“ sdělil primář.

Díky prezentacím výsledků Vítkovického centra se primář Urban stal členem European Spyglass Advisory Board, ve kterém metodu dále rozvíjeli spolu s odborníky z  Německa, Švédska a několika dalších zemí. „Nyní jsme byli vybráni jako jedno z mála evropských center pro uvedení druhé generace přístroje, který poskytuje sedmkrát lepší zobrazení než původní SpyGlass a je na technologicky vyšší úrovni,“ uvádí primář Urban s tím, že oficiálně bude přístroj uveden na evropský trh letos v červenci. „My jej představíme v rámci endoskopického workshopu Ostrava Live Endoscopy 2015 v polovině června,“ doplnil Ondřej Urban.

Výrobcem unikátního přístroje je firma Boston Scientific (USA). V Evropě jím bylo dosud vybaveno pouze několik vybraných špičkových center, které získaly největší zkušenosti se starším typem. „V Česku se jedná o IKEM Praha a naše pracoviště, kterému odborně velmi pomohla spolupráce s dr. Arnelo z Centra chirurgické endoskopie univerzity Karolinska Institutet ve Stockholmu,“ prozradil primář Urban s tím, že ve Vítkovické nemocnici dosud na tomto přístroji úspěšně vyšetřili dva nemocné. Pro představu - v sousedním Německu bylo provedeno jen 14 výkonů.

Centrum péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě je největším moravským endoskopickým pracovištěm. Ročně provádí asi 850 endoskopických vyšetření žlučových cest a vývodu slinivky břišní (ERCP). „Vyšetření Spyglass jsme dosud prováděli s frekvencí asi 30krát za rok. Potřeba je dvojnásobná, ale výkon nemá úhradu ze zdravotního pojištění. Náklady byly hrazeny z prostředků vnitřního grantu skupiny AGEL a prostředků Vítkovické nemocnice,“ uvedl MUDr. Ondřej Urban, PhD.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: