Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice zve na Den boje proti mozkové příhodě

11.5.2015

Cévní mozková příhoda (CMP), tedy náhlé ochromení činnosti některé z mozkových částí, postihne ročně pětatřicet tisíc Čechů. Následky tohoto onemocnění přitom mohou být i fatální, pokud není včas odhaleno a vhodně léčeno. Přesto pro mnohé Čechy je tato problematika stále velkou neznámou a jen kvůli neznalostem tak dochází k nemalým škodám na zdraví. Ke změně může přispět pouze lepší informovanost, kterou Ostravanům nabídnou zdravotníci Vítkovické nemocnice ve čtvrtek 14. května od 13 do 16 hodin v rámci akce Den boje proti mozkové příhodě.

Cévní mozková příhoda je velice vážný a akutní problém, většinou není provázen bolestí, což může vést k podcenění příznaků a pacient se do nemocnice dostane pozdě,“ říká MUDr. Daniel Václavík, Ph.D., primář neurologického oddělení Vítkovické nemocnice s tím, že při CMP je potřebné věnovat pozornost i zdánlivým detailům a nepodceňovat žádné příznaky.

Někdy se u mozkových příhod stává, že několik dní či týdnů před samotným projevem mozkové příhody přicházejí ataky, tedy určité záchvaty, které jsou bez následků, ale varují právě před brzkým příchodem mozkové mrtvice. „Pokud v této fází přijde pacient k lékaři, lze mozkové příhodě předejít,“ vysvětluje MUDr. Václavík a dodává, že smyslem Dne boje proti mozkové příhodě je právě zvýšení informovanosti ohledně příznaků mozkové mrtvice, projevů atak, ale třeba i rizikových faktorů nebo možnosti prevence. Preventivní vyšetření pak budou zdravotníci nabízet a provádět i během této akce, a to všem zájemcům zdarma.

„Během dne prevence proti mozkové příhodě budeme nabízet ultrazvukové vyšetření krčních tepen a odborné poradenství lékařů,“ dodává primář Václavík. Akce je určena všem věkovým kategoriím, nejvíce ji ale ocení riziková skupina osob nad 65 let, u kterých se cévní mozková příhoda vyskytuje nejčastěji.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: