Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Mamografické vyšetření podstoupí v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice ročně tisíce žen. Během pandemie zájem o preventivní screening poklesl, ten přitom dokáže rakovinu prsu odhalit včas

28.5.2021

Rakovina prsu patří u žen k nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním. V České republice je každým rokem odhaleno 6 000 nových případů a zároveň každý rok více než 2 000 pacientek nemoci podlehne. Onemocnění se nejčastěji objevuje u žen po čtyřicítce, nevyhýbá se však ani ženám mladším nebo dokonce mužům. Přesné příčiny vzniku nejsou přesně známy. Mamografické a screeningové centrum Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice ročně vyšetří zhruba 10 000 pacientek.

Jak upřesňuje vedoucí lékařka Mamografického a screeningového centra MUDr. Yveta Lenertová, tento počet zahrnuje jak preventivní vyšetření bezpříznakových žen, tak diagnostická vyšetření žen s příznaky onemocnění prsní žlázy. „V roce 2020 jsme diagnostikovali zhoubný nádor asi stovce žen. Zároveň je třeba připomenout, že loni na jaře se meziročně počet vyšetření snížil zhruba o 30 procent. Pokles nastal hlavně v důsledku omezení vydaných ministerstvem zdravotnictví kvůli covidu-19 a později se projevila i obava pacientek navštěvovat během pandemie zdravotnická zařízení,“ vysvětlila MUDr. Yveta Lenertová.

Existuje několik rizikových faktorů, které pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu výrazně zvyšují. Hlavním rizikovým faktorem je věk. Obecně podle odborníků platí, že s rostoucím věkem se zvyšuje riziko tohoto onemocnění. Nelze opomíjet ani dědičnost. Pokud se karcinom prsu objevil u blízkého rodinného příslušníka, je riziko onemocnění dvakrát větší než u ostatních. Rozpoznat ji v samém počátku je bez mamografického vyšetření podle lékařů téměř nemožné. Nemoc totiž v počátcích nevykazuje žádné na první pohled viditelné příznaky. Přitom včasná diagnóza a zahájení léčby je naprosto klíčová a výrazně zvyšuje šanci úspěch a uzdravení.

Prevence a léčba „šitá na míru”

Ženy ve věku 45 let a starší mají hrazeno mamografické vyšetření 1x za 2 roky z veřejného zdravotního pojištění. „Většina nádorů prsu patří mezi pomalu rostoucí a dvouletý interval je tak dostačující. Samozřejmě se může stát, že malé procento biologicky nepříznivých a rychle rostoucích nádorů se projeví v intervalu mezi dvěma vyšetřeními. Proto je důležité nezanedbávat ani pravidelné měsíční samovyšetření prsů, případně si zaplatit ultrazvukové vyšetření v mezidobí mezi dvěma mamografickými vyšetřeními,“ upozornila vedoucí Mamografického a screeningového centra Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

V současné době je léčba nádorového onemocnění prsní žlázy tzv. „šitá na míru” každé pacientky, vychází se z typu nádoru a jeho biologických vlastností, které jsou vyšetřeny již před zahájením léčby biopsií. „Nicméně ani moderní medicína neumí zázraky. Jsou typy nádorů hůře reagujících na léčbu, a proto je důležité učinit diagnózu co nejdříve. To znamená v časných stádiích onemocnění, kdy je šance na vyléčení největší,“ dodala lékařka s tím, že výskyt tohoto druhu onemocnění u mužů je velmi  vzácný a týká se především věkové kategorie od 60 do 70 let. Výjimečně může ale postihnout i výrazně mladší ročníky.

Pacienti se mohou na vyšetření v Mamografickém a screeningovém centru Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice objednat na telefonním čísle 595 633 475, případně přes on-line registrační formulář: http://mamograficky-screening.nemvitkovice.cz/.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: