Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ne všude mají ženy v pozici sester převahu. Své o tom ví v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice

12.5.2021

Na 12. květen již od roku 1965 připadá ve světě Mezinárodní den sester a ačkoliv náročné profesi dominuje jednoznačně ženská populace, stále častěji vidíme v této roli také muže. Anesteziologicko-resuscitační oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice jde však ještě mnohem dál. 

Na tomto vítkovickém oddělení, které pečuje o kriticky nemocné pacienty, má mužská základna středního zdravotnického personálu dlouhodobě početné zastoupení. „Jedno období jsme dokonce počtem převyšovali i ženskou část týmu,” prozrazuje profesní raritu Bc. Tomáš Bílený, který na ARO pracuje jako zdravotnický záchranář. Zdaleka není sám. Své kolegy zde má v nemalém počtu také v roli specializovaných všeobecných sester. „Co si budeme říkat, v pánském kolektivu se pracuje nejlépe,” říká s úsměvem.

 Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice zaměstnává nelékařský zdravotnický personál v počtu 650 osob, necelou desetinu pak tvoří právě muži. Pánských sester, záchranářů a fyzioterapeutů zde pracuje dohromady 21, s péčí o pacienty pomáhá také 20 ošetřovatelů a za volant sanitek pak usedá dalších 17 řidičů.

 Z celkového počtu 13,5 tisíce zaměstnanců tvoří zdravotnické a ošetřovatelské profese ve skupině AGEL v Česku a na Slovensku více než třetinu pracovníků a na středu 12. května všem svým zaměstnancům v ošetřovatelské péči připravila společnost menší překvapení.

Mezinárodní den sester a ošetřovatletsví je připomínkou dne narození Florence Nightingale (12.5.1820), která sama obětavě pracovala jako ošetřovatelka, a také významnou měrou přispěla k rozvoji ošetřovatelství jako komplexně pojímané disciplíny. Výkonná rada Světové zdravotnické organizace (WHO) na svém 144. zasedání označila dokonce rok 2020 „Rokem sester a porodních asistentek“ na počest 200. výročí narození Florence Nightingale.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: