Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice otevírá pro budoucí maminky on-line předporodní kurz

22.4.2021

Porodní asistentky a dětské sestřičky z Centra péče o matku a dítě v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice se rozhodly už dále nečekat a pro budoucí maminky otevřou předporodní kurz v on-line prostředí. Během tří lekcí s kurzistkami proberou vše o porodu a péči o miminko. První lekce on-line kurzu se uskuteční 27. dubna 2021.

„S příchodem covid-19 jsme museli hlavně kvůli bezpečnosti maminek zrušit předporodní kurzy včetně prohlídky porodního sálu. Společnost maminek a osobnější kontakt nám chyběl, a tak jsme se rozhodly přenést kurz alespoň do online prostředí,“ říká porodní asistentka Kateřina Olšáková s tím, že je důležité zachovat intimitu a těsný kontakt přednášejícího odborníka s ženami tak, jak tomu je u klasických předporodních kurzů.

„Maminky, které předporodní kurzy již absolvovaly, by jistě potvrdily, že nejde pouze o jednostranné předávání informací, ale také o sdílení zkušeností a navazování přátelství, které přetrvává mnohdy i po porodu,“ popisuje Kateřina Olšáková. Při příchodu k samotnému porodu je také pro maminky příjemnější, když je porodem provází již známá porodní asistentka. „Proto kurz nepovedeme formou jednostranného vysílání na sociálních sítích, ale uskuteční se pro uzavřenou skupinu (maximálně 20 maminek) na speciální online platformě, kde budeme moci navzájem komunikovat. Můžeme tak okamžitě reagovat na otázky. Bude to tedy téměř jako na klasickém kurzu, jen se uvidíme přes kamery,“ uvádí Kateřina Olšáková.

Kurz pro maminky bude zcela zdarma, ale je nutné se na něj dopředu zaregistrovat. Odkaz k registraci najdou zájemkyně na facebookových stránkách porodnice i na webových stránkách nemocnice, podrobné informace o formě kurzu pak maminka následně obdrží na svůj e-mail.

Předporodní kurz bude mít tři lekce. První dvě budou vedené porodní asistentkou, třetí pak sestřičkou novorozeneckého oddělení. Porodní asistentka s maminkami ve dvou lekcích probere, jak se na porod co nejlépe připravit, co si vzít s sebou do porodnice, kdy do ní dorazit a jak vypadá příjem na porodní sál. Nastíněny budou také jednotlivé doby porodní a jejich průběh. V poslední lekci novorozenecká sestřička vysvětlí, jak probíhají první chvíle po porodu a co vše je již standardem v péči o miminko. Řeč bude o bondingu, prvním přiložení k prsu, celkové podpoře kojení i o tom, jaká vyšetření miminko během pobytu v porodnici čeká.

„Jsme rádi, že můžeme alespoň touto formou připravit maminky na porod a první dny po něm. V uplynulých měsících jsme museli s nastávajícími maminkami komunikovat především na dálku. Na sociálních sítích i telefonicky jsme odpovídali na nespočet dotazů týkajících se porodů a hlavně doprovodů, neboť přítomnost u porodu byla ovlivněna i nařízeními Ministerstva zdravotnictví, které se často měnilo,“ dodává Mgr. Olšáková.

Centrum péče o matku a dítě Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice slaví v letošním roce 100 let.  V rámci oslav chystá nespočet aktivit nejen pro budoucí maminky, které zvažují porod právě v této porodnici.

Centrum péče o matku a dítě se snaží neustále zlepšovat své služby a být maminkám co nejblíže, je držitelem titulu Baby Friendly. Moderní porodní sál nabízí porodní pokoje se samostatným sociálním zařízením. Po porodu je samozřejmostí bonding a dotepání pupečníku. U operačních porodů je prováděn odložený podvaz pupečníku. Nemocnice poskytuje komplexní služby pro těhotné před porodem, podporuje kojení a provozuje laktační poradnu. Na oddělení šestinedělí mohou maminky využít 5 moderně vybavených nadstandardních pokojů, které v roce 2019 a 2020 prošly rozsáhlou rekonstrukcí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: