Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Duben, měsíc císařských porodů, si připomínají také v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice

14.4.2021

Zatímco na přelomu tisíciletí se v Česku narodilo císařským řezem každé osmé dítě, vloni to byl v průměru každý čtvrtý novorozenec. Šířit povědomí o tomto způsobu operačního porodu si dala za cíl mezinárodní organizace ICAN (The International Cesarean Awareness Network), která každoročně vyhlašuje duben měsícem císařských porodů. K iniciativě se připojují také porodníci Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, kteří každoročně provedou okolo tří set porodů císařským řezem.

Mezi jednotlivými porodnicemi v Česku existují výrazné rozdíly v počtu prováděných císařských řezů, statistiky se pohybují mezi 10 až 40 %. „V naší porodnici jsme v roce 2020 provedli 20 % porodů císařským řezem, což je ještě pod celostátním průměrem. Celkově zvyšující se počty provedených tzv. císařů souvisí se změnou struktury rodiček, kdy ženy odkládají těhotenství do vyššího věku, častěji trpí různými komplikujícími onemocněními, obezitou, léčí se pro neplodnost. Stále více žen otěhotní díky umělému oplodnění,“ vysvětluje primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Ivana Lukáčová a dodává, že díky moderní medicíně už dnes ženy indikované k císařskému řezu nemusejí mít z porodu zbytečné obavy.

Navzdory pokroku a minimalizaci zdravotních komplikací však odborníci žádné ženě tento typ operačního porodu nedoporučí, není-li k tomu zdravotní důvod. Císařský řez nese totiž až čtyřikrát vyšší riziko komplikací v porovnání s přirozeným porodem. „Hrozí vyšší krevní ztráta, poranění orgánů v dutině břišní, po operaci může dojít k rozvoji infekce v dutině děložní nebo operační ráně s rizikem snížení plodnosti. Proto má mít císařský řez vždy lékařskou indikaci k provedení,“ doplňuje primářka Lukáčová s tím, že i rekonvalescence je delší a bolestivější než po porodu vaginálním.

Dobrou zprávou pro všechny maminky, kterým zdravotní důvody nedovolují rodit vaginálně, je zkracující se délka hospitalizace po porodu. „Zatímco v devadesátých letech ležely ženy po císařském řezu na oddělení šestinedělí v průměru týden až 10 dní, nyní se v naší nemocnici pohybuje průměrná délka hospitalizace okolo pěti dní,“ přibližuje MUDr. Ivana Lukáčová a doplňuje: „Přítomnost doprovodu u operačního porodu, nebo bonding s miminkem, je dnes již samozřejmostí i u porodů císařským řezem.“

Rčení „jednou císař, vždycky císař“ je dnes již také minulostí. Také v porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice odborníci umožňují a rovněž aktivně podporují vaginální porody u žen i po předchozím císařském řezu (tzv. VBAC - Vaginal Birth After Caesarean). „Ne každé rodičce umožní zdravotní stav po předchozím „císaři“ rodit přirozeně. Pokud to však možné je, volíme tuto variantu, která je bezesporu šetrnější pro maminku i miminko,“ uzavřela primářka Ivana Lukáčová.

Porodnice Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice je nejdéle fungující porodnicí v Ostravě, letos v srpnu si připomene 100. výročí svého založení. V loňském roce zde zdravotníci pomohli přivést na svět 1609 dětí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: