Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

V porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice zažívají nebývalý babyboom

14.7.2020

Nejvíce dětí od babyboomu v roce 2008 se narodilo v první polovině letošního roku v porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Zdravotníci zde během prvních šesti měsíců pomohli přivést na svět 820 dětí, z toho bylo 370 děvčátek a 450 chlapců.

Nejplodnějším měsícem byl ve Vítkovicích letos prozatím květen se 153 porody. Mezi jmény dominovaly tradiční české varianty, u děvčat Elišky, Terezky a Natálky. U chlapců patřil mezi nejoblíbenější Matyáš, Dominik či Jakub. „Stále častěji se objevují i starší česká jména - Florián, Kryšpín, Baltazar, Malvína, Dorota či Hedvika. Do porodních knih jsme zapsali i několik méně obvyklých jmen jako Jamelia, Millie Eden, Pamela, u chlapců pak Jerusalén, Nataniel, Sedrik,“ upřesnila staniční sestra porodních sálů Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Mgr. Petra Chromková.

Ačkoliv počty rodiček, které se rozhodnou přivést miminko na svět v porodnici ostravské vítkovické nemocnice, v posledních letech plynule rostou, letošní rok je rekordní. „Porodů evidujeme prozatím nejvíce od roku 2008, kdy byl v naší zemi opravdový babyboom. Konkrétně v naší nemocnici se tehdy za celý rok narodilo 1626 dětí,“ doplnila Mgr. Petra Chromková.

Zájem ze strany žen reflektuje podle vítkovických zdravotníků vysokou úroveň poskytované péče, a to jak po stránce medicínské, tak lidské. „K rodičkám přistupujeme velice individuálně. Lékaři i sestřičky jsou vstřícní ke všem jejich přáním a potřebám. Děláme svou práci, jak nejlépe umíme, a velmi mne těší, že si maminky mezi sebou své zkušenosti předávají,“ vysvětlila vysoký zájem rodiček Mgr. Petra Chromková a dodala, že porodnice se snaží své služby neustále rozvíjet. Naposledy zde minulý měsíc otevřeli, jako teprve druhé pracoviště v kraji, vlastní matriku. Přímo v nemocnici tak mohou rodiče vyplnit potřebné formuláře a předložit doklady nutné pro vyhotovení rodného listu dítěte, který je úřadem vyhotoven do druhého dne.

Porodnice Vítkovické nemocnice, založená v roce 1921, je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelská k dětem. Moderní porodní sál nabízí samostatné porodní pokoje se samostatným sociálním zařízením. Většina rodiček využívá možnost přítomnosti otce či jiného doprovodu u porodu, často i u císařského řezu.  Po porodu je samozřejmostí bonding a dotepání pupečníku. U operačních porodů je prováděn odložený podvaz pupečníku. Nemocnice poskytuje komplexní služby pro těhotné před porodem, podporuje kojení, provozuje laktační poradnu a poradenství pro odvykání kouření u matek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: