Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Čtecí babičky mají úspěch u dětí ve Vítkovické nemocnici

28.2.2020

Vítkovická nemocnice v Ostravě se může pochlubit aktivitou, která v dalších nemocnicích příliš běžná není. Už čtvrtý rok tam docházejí za nemocnými dětmi na dětské oddělení takzvané čtecí babičky a také čtecí dědeček. Každý den, včetně sobot a nedělí, pacientům předčítají pohádky a příběhy, společně hrají pexeso, společenské hry, kreslí si nebo povídají. Jsou to senioři, kteří se zapojili do projektu Počteníčko s babičkou. Ve Vítkovické nemocnici ho za podpory NADACE AGEL realizuje Spolek Počteníčko.

„Do Vítkovické nemocnice chodí už osvědčený tým třinácti seniorů, kteří se pravidelně střídají tak, aby každý byl u dětí dvakrát nebo třikrát za měsíc,“ upřesňuje předseda Spolku Počteníčko Ivan Sekanina. „Svou činnost přizpůsobují věku dítěte a požadavkům personálu. Rozhodující je, že zpříjemňují pobyt pacientů na oddělení. Současně posilují mezigenerační vztahy a zvyšují zájem dětí o knihu a čtení,“ doplňuje Ivan Sekanina.

Dlouhodobým partnerem projektu Počteníčko s babičkou je NADACE AGEL, která jej v letošním roce podpoří částkou ve výši 36 tisíc korun, celkově za poslední čtyři roky pak činila výše podpory 86 tisíc korun. „Bez podpory Nadace by čtecí babičky do nemocnice chodit nemohly,“ vysvětluje spoluautorka projektu Irena Sekaninová. „Všechny babičky procházejí školením, mají smlouvu a musí být pojištěné. To samozřejmě něco stojí. Partnerovi projektu proto patří velké poděkování.“

„Chceme, aby se děti cítily v nemocnici co nejlépe. Některým rodičům pracovní a jiné povinnosti nedovolí být s dítětem současně hospitalizován v nemocnici nebo jej každý den navštěvovat,“ říká členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová a pokračuje: „Čtecí babičky jim rodinu či příbuzné mohou nahradit. A nejen to. Vznikají i báječné mezigenerační vazby.“ Projekt Počteníčko s babičkou má přínos nejen pro děti, ale také pro samotné seniory. Jde o konkrétní ukázku toho, jak se dá využít jejich potenciál, jak jsou užiteční a potřební. 

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 1 000 žadatelů celkovou částkou přesahující 27 miliónů korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: